V neděli 22: října se odehrálo První Řepské Polívkobraní. Byla to párty, kterou jsme zorganizovali pro Řepy. Snažili jsme se vyrtvořit prostředí, ve kterém to, co se děje je o lidech, kteří přijdou. Celkem se sešlo kolem 40 lidí, vyfotili jsme několik fotek na polaroid, děti vyrobily podzimní dekorace, vyslechli jsme si skvělý koncert muzikantů z našich řad, pozvání na další akce a vyhlásili nejlepší polívku a udělili řád zlaté vařečky. Podívejte se na fotogalerii a těšte se na videozáznam z koncertu.

Záznam z koncertu je zde:

P.S.: videa budou brzy.

My Beloved

[su_audio url=”https://https://pochodenpraha.wpengine.com/wp-content/uploads/2017/10/01-My-Beloved.mp3″]

[su_youtube url=”https://youtu.be/uaEtbMLgVCI”]

Sing a Song

[su_audio url=”https://https://pochodenpraha.wpengine.com/wp-content/uploads/2017/10/02-Sing-a-Song.mp3″]

[su_youtube url=”https://youtu.be/5T1a6ecKmr8″]

Build Your Kingdom Here

[su_audio url=”https://https://pochodenpraha.wpengine.com/wp-content/uploads/2017/10/03-Build-Your-Kingdom-Here.mp3″]

[su_youtube url=”https://youtu.be/YYc4rF8QBio”]

Go Down Moses

[su_audio url=”https://https://pochodenpraha.wpengine.com/wp-content/uploads/2017/10/04-Go-Down-Moses.mp3″]

[su_youtube url=”https://youtu.be/TPNPnUXl2dU”]

 

Davidovo slovo s pozváním k dalším akcím je zde:

[su_audio url=”https://https://pochodenpraha.wpengine.com/wp-content/uploads/2017/10/Polívkobraní-web.mp3″]

[su_youtube url=”https://youtu.be/cNAs5lVZsJE”]

(1) Přivítání

Dobrý večer, dámy a pánové, kluci a holky, přátelé! Dovolte mi, abych Vás jménem Pochodně přivítal na našem Prvním Řepském Polívkobraní! Mé jméno je David Živor a jsem pastorem církve, která si říká Pochodeň. Říkáme si tak, protože jsme přesvědčeni, že pokud je církev na svém místě, stává se přínosem svému okolí. To je idea za naším mottem „Svítíme Boží láskou svému okolí.“, které najdete jako podtitul na všech našich materiálech. Je pro nás důležitou hodnotou neuzavírat se pro sebe, ale dělat něco, z čeho můžete mít užitek i vy, ať už se považujete za věřící nebo ne.

S některými z Vás jsme se mohli potkat na klubu anglické konverzace, na angličtině pro maminky, někomu jsme možná dali kelímek dobré kávy na ulici a některé z vás známe z English campu. Někteří z vás jste tady, protože jste našli naše webové stránky nebo viděli pozvánku na sociálních sítích.

To všechno jsou nástroje k tomu, abychom mohli fungovat komunitně, protože komunita je jednou z našich nejdůležitějších hodnot. Máme touhu být světlem Boží lásky svému okolí. Jsme přesvědčeni, že na místní komunitě záleží, a proto chceme být její přínosnou součástí a podílet se na jejím růstu. Věříme, že Církev může být přínose svému městu. O první církvi Lukáš referoval slovy, že byla milá Bohu i všem lidem.

Dnes jsme se tu sešli kolem dobré polívky. Pokud Vás zajímá, odkud jsme přišli na název Polívkobraní, seznámím Vás trochu s naší historií. Někteří z Vás si možná pamatují Gumbo party u Robbinsových. Každý podzim vařili svou vyhlášenou, tradiční Louisianskou polévku a zorganizovali kolem toho party. My bychom rádi v této tradici pokračovali, ale chceme, aby to bylo věrohodné a autentické. Ano, uvařili jsme Gumbo, ale není to naše polívka. Nevaříme jí běžně a není součástí naší kultury.

Protože chceme, aby se i taková party stala komunitní záležitostí, přemýšleli jsme, jak do toho zapojit co nejvíc lidí a jak to udělat, aby to bylo víc o Vás než o nás. Proto by se bez Vás Polívko-braní nestalo. Sešli bychom se tu v prázdném sálu, přinesli bychom dva hrnce polívky a šli domů. To by ale byla škoda!

Přiznám se, že jako pastor jsem dlouho přemýšlel, co tu říct, protože mi to nedá, abych nemluvil o Ježíši, který je jádrem našeho společenství a důvodem, proč všechno děláme. Dnes tu ale jsme na party a proto mi dovolte promluvit o receptu na dobrou party.

Jeden z krásných obrazů nebe, který Ježíš používal, je party. V Bibli několikrát můžete najít příběh o tom, jak Ježíš vyprávěl o Božím království jako o party, na kterou nás zve sám Bůh. Vystrojí hostinu a všechny pozve; každému ale nechá svobodu se rozhodnout, jestli na tu party chce přijít.

(2) Recept na dobrou party

Podívejme se tedy na recept na dobrou party. Aby se party povedla, potřebujete tři základní ingredience: (1) dobré jídlo, (2) dobrou hudbu a (3) společnost dobrých lidí. Bez toho by party byla taková nějaká nedodělaná, mdlá, v lepším případě bez chuti a zápachu.

Podobně je na tom Polívkobraní: Bez výtečných polívek, u kterých jsem se opravdu zapotil, když jsem se rozhodoval, které dám hlas jako té nejlepší, by Polívkobraní bylo jen prázdným slovem. Nevím, jak moc máte potřebu poslouchat hudbu, ale jsem přesvědčen o dvou věcech, že na party by měla být dobrá hudba a že hudba je něčím, co nás spojuje. A konečně bez Vaší společnosti by to nebyla moc party, že?

Kromě těchto tří ingrediencí, které jsou nezbytné pro to, abyste uvařili dobrou party, je třeba především kuchař, který to všechno připraví a dá dohromady v tom správném pořadí. Těmi kuchaři svých životů jsme my sami. Těmi kuchaři Polívkobraní jsme my jako Pochodeň.

Po dlouhém plánování a přípravách, vyrábění dekorací, zkouškách muzikantů, domlouvání s technickým týmem a posílání pozvánek je party konečně uvařená, ingradience na svém místě, lidé pozvaní. Jestli přijdou, to už není v našich rukou. Věříme ale, že pozvání kuchaře stojí za to.

Nyní tu stojím před Vámi na Prvním Řepském Polívkobraní a mám radost z toho, že jsme společně uvařili dobrou party, která není až tak moc o nás, ale o Vás. Bez Vás by se nestala. Věřím, že právě tímto způsobem se rodí skvělé tradice – nepřichází shora, ale zdola. Z iniciativy obyčejných lidí, kteří se sejdou se společným cílem.

Cílem Pochodně je dostát své definici církve a naplnit svou vizi: Naším světlem je Ježíš, a proto svítíme Boží láskou svému okolí, aby se Ježíš stal i Vaším světlem. Všechny akce, které děláme, děláme proto, že Ježíš se stal naším světlem a že jeho světlo chceme předávat dál. Tomu můžete ale i nemusíte věřit. Věřte nám ale, že nic z toho, co děláme, neděláme kvůli tomu, abychom si řekli, jak jsme dobří a jak jsme něco dokázali. Naší motivací svítit Boží láskou svému okolí je, aby se Ježíš stal i Vaším světlem.

Pokud vás zajímá, co přesně to obnáší, co to znamená, nebo kdo že to ten Ježíš vlastně je, mám tady pár pozvánek na akce, kde se o tom budeme moc rádi sdílet. Pokud Vás zajímá, jak vypadají naše bohoslužby, určitě si nenechte ujít příští neděli (a každou další 🙂 a přijďte od 17 do 19 hodin sem do Průhonu. Naši hudebníci nás povedou ve zpěvu a Martin si už pro nás připravuje slovo o povzbuzení k životu věrnému Bohu.

Naše bohoslužby jsou otevřeny pro každého, kdo se chce zúčastnit – ať už chcete přijít jen, abyste se podívali nebo nebo se zapojili do dění. Scházíme se, abychom jako společenství chválili Boha – písněmi, modlitbami či kázáním. Bohoslužba u nás trvá asi hodinu a čtvrt, během které zpíváme, slyšíme kázání, které vychází z Bible a přibližuje nám zvěst o Bohu, který sestupuje k člověku, aby jej zachránil, rozmlouváme s Bohem na modlitbách a ve večeři Páně si připomínáme, co pro nás v Ježíši Kristu udělal. Naše snaha je, aby tyto bohoslužby byly otevřené, srozumitelné normálním lidem a zároveň aby neztratily nic ze své hloubky.

Pánové, zvu Vás zítra a v každé pondělí v 8 na pivo do Šalandy. Scházíme se tam jako mužská skupina, abychom společně pili pivo, četli Bibli a vzájemně se podporovali v našich životních zápasech. Abychom společně poznávali, kdo je Ježíš a co to pro mě znamená.

Maminky, zvu Vás na angličtinu do Řepíku, kde si Julie připravuje nějakou zajímavou lekci a Eliška nějaké tvořivé činnosti pro děti.

Dámy, zvu Vás na ženskou skupinu, která se schází každou druhou středu.

Všechny Vás zvu na klub anglické konverzace – každý čtvrtek zde v Průhonu.

Academy

Vánoční party 17.12.