Jako církev jsme velice znepokojeni vývojem situace na Ukrajině. Rozhodli jsme se proto podniknout následující kroky pro podporu válkou zmítané země.

1. Modlitební pomoc

Každou neděli následující měsíc (od 27.2. do 20.3.) budou součástí našich bohoslužeb modlitby za Ukrajinu. Jako křesťané máme v rukou velice silný nástroj, kterým je modlitba. Pojďme se proto spojit v modlitbách za ukončení války. Připojujeme se tak k výzvě k modlitbám každého jednotlivce, rodiny, ale také ke konání modlitebních setkání v našich sborech, případně na veřejnosti. Ten boj má své kořeny v duchovním světě. Boží i lidský nepřítel chce ničit a zabíjet. Prosme Pána pánů a Krále králů o milost, pokoj, zastavení války, zastavení šíření zla.

2. Finanční pomoc

Bratrská jednota baptistů (církev, jíž jsme součástí) koordinuje finanční sbírku na pomoc potřebným na Ukrajině. K této sbírce se jako Pochodeň chceme připojit. Pokud budete chtít přispět bezhotovostně, využijte níže uvedené platební údaje. Pokud budete chtít přispět v hotovosti, přineste svůj dar v obálce označené slovem UKRAJINA na naší bohoslužbu. Tyto prostředky předáme přes mateřský sbor do této sbírky.

Své příspěvky můžete zasílat na číslo účtu 63112309/0800, VS krizového fondu je 911857, do poznámky uveďte své jméno. Kontaktujte nás na [email protected], pokud chcete zaslat potvrzení o zaslaných darech.

3. Materiální pomoc

Pokud chcete přispět nepeněžní formou, potřebujeme léky, zdravotnický materiál a hygienické potřeby.

Léky 

  • Paralen, Ibalgin – léky proti bolesti (jak v tabletách, tak i pro děti)

Zdravotnický materiál 

  • Turnikety, trauma kity, IFAKy
    • Turnikety (CAT, PAX, SAM-XT, SOFTT-wide), případně SWAT-T škrtidla
    • Chirurgické rukavice
    • Trauma nůžky
    • Tlakové obvazy (izraelský, Oleas bandage)
    • Komprimovaná gáza
    • Hemostatika (Chitosam, Quickclot, Celox)
    • Okluzivní krytí (Ashermanova chlopeň, SAM Chest Seal, HyFin Chest Seal) – vždy po dvou kusech
    • NPA (nosní vzduchovod) + lubrikační gel pro zavedení
    • Dlaha (SAM splint, Easy splint)
    • Dekompresní jehla
    • Izotermická fólie
  • lékárničky
  • obvazový materiál
  • Dezinfekce na rány
  • Jednorázová prostěradla
  • Chirurgické pláště
  • Tlakoměry

Hygienické potřeby

  • Ženská hygiena (tampóny, vložky)
  • Plenky
  • Vlhčené ubrousky
  • Zásypy
  • Dětský výživa do 1 roku
  • Zubní kartáčky a pasty

Kde pomoc předat?

Materiální pomoc nám můžete nosit každý den od 18 do 20 hodin na adresu Žalanského 59, Praha 17 – Řepy. Sběrné místo bude označeno vlajkou s naším logem.

V neděli můžete své dary přinést do kulturního centra Průhon v době naší bohoslužby (16:00-18:30).

Koordinátorka je Katka Janíková, tel. (+420) 776 211 242.

Shromážděná materiální pomoc bude sborem BJB XXI (https://xxi.cz) odvezena a distribuována přímo konkrétním lidem skrze spřátelené církve na Ukrajině.

Informace o pomoci Ukrajině, od Bratrské jednoty baptistů.

Milí bratři a milé sestry, kazatelé a správci sborů BJB,

jsme vděčni za zprávy z různých sborů o spontánní pomoci, kterou poskytujete lidem prchajícím před válečným konfliktem na Ukrajině. S narůstajícím počtem uprchlíků narůstá i potřeba pomáhat.

Každý sbor může být jak na straně těch, kteří pomoc poskytují, tak na straně těch, kteří pomoc potřebují přijmout, aby ji předali dál.

Pomáháme přímo na Ukrajině – a to přes místní baptistické sbory. Z krizového fondu BJB posíláme 100 000 Kč prostřednictvím našich kontaktů z pražského sboru Vinný kmen na pomoc sborům na Ukrajině v Černivci a Mukačevu, které pomáhají přímo lidem čekajícím na hranicích a jejichž modlitebny slouží jako místní humanitární centra pro všechny potřebné.

Pomáháme uprchlíkům z Ukrajiny v České republice.

–          Ti, kteří odvážejí své blízké přímo ze slovensko-ukrajinských hranic, mohou v případě potřeby kontaktovat sbor BJB v Košicích, který nabízí nocleh, jídlo a odpočinek přímo ve sborové budově  nebo v místních rodinách. Pokud o tuto pomoc máte zájem, napište nám o telefonní kontakt na místní koordinátorku.

–          Doporučujeme každému sboru, pokud jste tak ještě neučinili, abyste se zkontaktovali s místními úřady a zorientovali se, jaké jsou možnosti pomoci uprchlíkům ve vašem městě, jaký je postup při jejich registraci atd., a také abyste nabídli vaši pomoc. Do některých našich sborů (českých i rusky mluvících) přijíždí uprchlíci a hledají ubytování, potřebují oblečení, jídlo a další základní potřeby.

–          Pokud máte volné kapacity pro ubytování lidí ve vaší sborové budově nebo u vašich členů, dejte nám vědět. Můžeme na vás nasměrovat lidi, kteří se kontaktují na rusky mluvící sbory BJB.

–          Vyzýváme vás také, pokud jste tak ještě neučinili, abyste se ve sborech společně zamysleli, co můžete udělat pro uprchlíky ve svém místě. Pokud potřebujete finanční pomoc z krizového fondu BJB, obraťte se na nás a vyplňte dotazník, kde pomáháte a jakou částku byste potřebovali. Na základě zjištěných potřeb budeme posílat finanční pomoc.

–          Vyhlašujeme sbírku na humanitární pomoc, ať přímo na Ukrajině, nebo prostřednictvím našich sborů v naší zemi. Přidejte se. Posílejte své dary na číslo účtu 63112309/0800, VS krizového fondu 911857, SS číslo sboru (v případě sborové sbírky). Plakát na nástěnky najdete zde.

Milí bratři a sestry, otevírejme svá srdce, dávejme k dispozici svůj čas, svoji pomoc i své finanční prostředky. Je zřejmé, že tato situace není krátkodobá, tak buďme vytrvalí.

Děkujeme.

S modlitbou za ukončení válečného konfliktu na Ukrajině, za milost a pomoc pro trpící

Pavel Coufal, předseda VV BJB

Jan Jackanič, tajemník VV BJB

Informace MVČR pro občany Ukrajiny

Informace pro občany Ukrajiny: https://www.mvcr.cz/clanek/informace-pro-obcany-ukrajiny.aspx

Інформація для громадян України: https://www.mvcr.cz/clanek/informace-pro-obcany-ukrajiny.aspx?q=Y2hudW09Mg%3d%3d

Informace pro občany Ukrajiny (od Prahy 17) / Інформація для громадян України: https://www.repy.cz/informaciya-dlya-gromadyan-ukraini

==========

Aktualizace o využití pomoci přes BJB (14.3.2022)

Milí bratři a milé sestry ve sborech Bratrské jednoty baptistů.
Děkujeme za vaši pomoc a obětavost při pomoci na Ukrajině i těm, kdo přicházejí do naší země. Jsme vděčni za svědectví o pomoci jednotlivců i sborů i za ochotu finančně přispívat na společnou pomoc v rámci BJB.Z krizového fondu jsme odeslali polovinu (tedy částku 10.000 euro / cca 250.000 Kč) přímo ukrajinské baptistické jednotě, která statečně v těchto dnech stále organizuje skrze své sbory pomoc všem potřebným na Ukrajině. Druhou polovinu z uvolněné sbírky jsme rozdělili přímo na základě vašich doporučení mezi sbory ve oblasti Fastiv, Černivtsi, Ternopil, Mukačeva a Zdolbunově a dále jsme podpořili starost o uprchlíky v Praze, Kladně, Plzni, Suchdole a Karlových Varech. Ve spolupráci s některými z vás jsme také zaslali přímo zdravotní vybavení na Ukrajinu. Někteří bratři jsou dnes na cestě k hranicím s finanční a materiální pomocí, prosíme vás o modlitby za jejich bezpečnou cestu.

Aktuálně máme další požadavky ze sborů na částku 294.000 Kč, prosíme proto sbory, které zatím neodeslaly sbírku na krizový fond (a mají to v plánu), aby tak neprodleně učinily a mohli jsme podpořit další formy pomoci, a to jak na Ukrajině, tak v naší zemi. Sbírka je stále otevřená a obracíme se i na naše zahraniční partnery s žádostí o podporu. Na konci března sestravíme průběžné vyúčtování, předpokládáme však, že sbírka (i potřeby) budou dlouhodobé a budeme se jimi zabývat  také na dubnovém SD.

V případě, že potřebujete podpořit vaši práci ve sboru, nebo můžete doporučit konkrétní místo pomoci na Ukrajině, prosíme vás o vyplnění tohoto formuláře – https://forms.gle/Ewc1mxU8Ci2VWPGG6

S díky za vaši pomoc

Jan Jackanič